Tervezői művezetés cikksorozat – 2. rész – ALAPOZÁS

ALAPOZÁS

Tervezői művezetés, nem csak tervezői szemmel!

Ebben a cikksorozatban összeszedjük azokat a pontokat, amiket figyelni szoktunk tervezői művezetés során, és megosztjuk Veletek pozitív és negatív tapasztalatainkat.

Többrészes cikksorozatunk második része az alapozás fog szólni.



I. JELENTŐSÉGE

Egyértelmű az alapozás jelentőségének ellenőrzése és a helyes kivitelezése. Az épület legmagasabb pontjától a teher a szerkezeteken át az alapon keresztül adja át terhét a talajnak.

II. MIT ELLENŐRZÜNK

A kitűzés során felállított zsinórpad segítségével, kiássák az alapot.

sávalap munkagödrének kiásása

A sávalap méretének ellenőrzésén túl szintező segítségével megmérjük az alapozási sík alsó síkját. Ezt a pontot a terveken szereplő referencia ponthoz képest (közmű teteje pl. csatornafedél) vagy geodéta segítségével a Balti feletti magasságát ellenőrizzük. Figyelni szoktuk, hogy az alap alja vízszintes-e, alaplépcsőztetés esetén a tervek szerinti-e, valamint a fogadó talaj felszíne kellően tömör és száraz, nincs-e beomlás vagy szokatlanúl rossz talaj.

Talaj

Ellenőrizni szoktuk a talaj minőségét és milyenségét. Az alapgödör beomlását ki kell takarítani betonozás elött, valamint a gyökerektől, szerves anyagoktól is meg kell tisztítani.

Feltöltés

Ha betemetett pincével, sitthalommal találkozunk nagyon fontos a megfelelő tömörítés.

Vasalás

Az alap vasalását ellenőrizni nem kötelessége az építész tervezőnek, de mi ezt is szoktuk nézni, hogy a tervek szerinti a hosszvas, a toldások megfelelőek-e, a kengyeleket és tüskézéseket is egyszerű vizsgálni. Sok esetben a pozitív és a negatív sarokvasak teljesen hiányoznak, vagy hiányosak.

rossz pédla: hosszvasak nem fedik át egymást és a sarokvasak is hiányoznak
sarokvasak helyes elhelyezésének terve
Helyes pld.: Itt a tervek szerinti hossz- és sarokvasak lett kialakítva

Alap betonozása

Betonozás a tervek szerint kiírt betonminőséggel kivitelezhető. A minimum betontakarást is ellenőrizni kell a vasalat és a földmeder között. Az alapot is vibrálni kell!


A következő cikkben az vízszigetelésről lesz szó!



Minden megkeresés után szeretünk személyesen is találkozni a leendő ügyfeleinkkel, mely találkozás alkalmával lehetőség adódik jobban megismernünk „egymást” illetve az igényeket. Ilyenkor csak nagy körvonalakban rajzolódnak ki az elvárások, de egy jó kiindulási pontot biztosít számunkra a további együttműködéshez. Első körben egy tervezési konzultációt javaslunk ami egyben energetikai, gépészeti szaktanácsadás is.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment