Tervezői művezetés cikksorozat – 3. rész – VÍZSZIGETELÉS

VÍZSZIGETELÉS

 

Tervezői művezetés, nem csak tervezői szemmel!

 

Ebben a cikksorozatban összeszedjük azokat a pontokat, amiket figyelni szoktunk tervezői művezetés során, és megosztjuk Veletek pozitív és negatív tapasztalatainkat.

Többrészes cikksorozatunk harmadik része a vízszigetelésről fog szólni.



I. JELENTŐSÉGE

Mindenki számára egyértelmű, hogy a vízszigetelés kivitelezése és annak ellenőrzése alapvető szempont egy építkezés során. A hibásan elkészült vízszigetelés nagyon súlyos károkat tud okozni, és az utólagos javítása pedig óriási plusz költségek árán javítható csak ki.

II. MIT ELLENŐRZÜNK

Nagyon fontos a vízszigetelés anyagának és típusának megállapítása. Mi minden esetben modifikált bitumenes vastaglemezt tervezünk. Sokszor tapasztaljuk, hogy a vízszigetelés oxibitumenes anyagra cserélik, laikus számára (de sokszor még hozzáértőknek is) nehéz észrevenni a különbséget. Az oxibitumen nagyon könnyen szakad (kézzel téphető).

Az aljzatbeton elkészülte után, de még a falazás megkezdése előtt egy széles vastaglemez csíkot vágnak és heggesztenek a falazat kezdő sora alá. Itt fontos szempont a vízszigetelést a lábazat függőleges részére is lehajtani, hogy a falazat elkészülte után a falra felvezetett következő réteg vízszigetelést jól rá tudják dolgozni.

A képeken is látható, hogy az elkészült aljzatbeton szélét 1 nap száradás után végigvésik 45° ban, hogy a lehajtott vízszigetelés ne törjön meg. Ezt a műveletet egy kb. 120 négyzetméter alapterületű ház esetén egy flexszel fél óra munkával el lehet végezni. Éppen ezért mi minden esetben külön kérjük a kivitelezőtől, hogy ne hagyja ki ezt a lépést.

betonperem levésése

Az említett falazat alatti vastaglemez csík túllógatása fontos szempont számunkra, hogy vízszintes és függőleges esetben is meglegyen a minimum 10-10 centiméter rátakarás.

Az aljzaton átvezetett gépészeti és egyéb csőáttörések körüli vízszigetelés folytonosítását nagy figyelemmel kell elkészíteni. A következő képen látható csőáttörések esetén a következőket kértük a kivitelezőtől: A padlóban lévő csőáttöréseknél a mellékelt kézi skicc szerint készítsék el a vízszigetelést: 1. védőcső húzása a meglévőre (2. körbe betonozása, hogy megálljon) 3. két cső között PUR hab kitöltés készítése 4. felső 2-3 cm színtiszta bitumen 5. védőcsőre minimum 10 centiméter magasságig bitumen gallér készítése 6. szorítógyűrű elhelyezése!

a nem megfelelően elkészített csőáttörés és skicc a javítási javaslattal

Szoktuk még ellenőrizni a heggesztés és kellősítés milyenségét és minőségét. Ha feltudjuk tépni kézzel a vízszigetelést akkor az utólagos eltakarások után már nehéz a javítás. Esőzés után jól megvizsgálható egy tetőterasz lejtésének megfelelő kialakítása is.

víztócsa és a vízszigetelés nem megfelelő ráolvasztása

Hogy ne csak a rossz példákat említsük meg, a végére itt egy helyesen és gondosan elkészített nyílászáró körüli vízszigetelés.

ablak alatti vízszigtelés

A következő cikkben a falazásról lesz szó!



Minden megkeresés után szeretünk személyesen is találkozni a leendő ügyfeleinkkel, mely találkozás alkalmával lehetőség adódik jobban megismernünk „egymást” illetve az igényeket. Ilyenkor csak nagy körvonalakban rajzolódnak ki az elvárások, de egy jó kiindulási pontot biztosít számunkra a további együttműködéshez. Első körben egy tervezési konzultációt javaslunk ami egyben energetikai, gépészeti szaktanácsadás is.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment