Beton- vagy agyagcserép?

Mindmáig a legelterjedtebb tetőfedő anyag a cserép. Mindegy, hogy beton- vagy kerámia cserépről legyen szó, mindig lécezett tartószerkezetre kerülnek fel.

Milyen cserepet válasszunk? Lassuk, ki kerül ki győztesként!

Mindkét technológia jelentős fejlődésen ment keresztül, a 19. század első felében való megjelenésüket követően volt is elég idő erre. A gyártók évtizedek óta komoly harcot folytatnak egymással, erre talán a legjobb bizonyíték, hogy 1-1 állításuk mára beépült a köztudatba is.

Nézzük, mennyi az igazságtartalmuk ezeknek az állításoknak!

Túl nehéz, szétfagy, mohásodik, könnyen törik

Tény, hogy a betoncserepek pár %-al többet nyomnak négyzetméterenként. Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az égetett agyag vízfelvétele akár 10 % súlynövekedést is jelenthet. Másik szempont lehet az, hogy miért is probléma, ha nehezebb a cserép? Ha a hazánkat sújtó nagyobb viharokat figyelembe vesszük, akkor már nem is olyan biztos, hogy baj a nagyobb súly, a szél nehezebben emeli meg, jobban ellenáll a viharnak.

Szétfagy. Vannak olyan agyagcserepek, amelyek több mint 20 éve kerültek fel a tetőkre, és bizony egyre több tulajdonosnak okoznak fejtörést, maximális bizalmatlanságot okozva ezzel a kerámia termékek iránt. Viszont a jó hír, hogy ezek gyártása megszűnt, a gyártósorokat és a technológiát korszerűsítették. Az alapvető probléma az alapanyag tömörsége volt. Ha az agyagot nem préselik kellően össze égetés előtt, akkor a cserépben apró légrések maradnak, amibe bejutó vízmennyiség fagyáskor olyan térfogat növekedéssel jár, hogy szétfeszíti az őt körülvevő anyagot.

mohásodás akkor alakul ki, ha a cserép felületén megül a por, ez kiváló táptalaj a moha szaporodásához. Már minden cserépgyártó kifejlesztett erre felületi bevonatokat, amik „csúszóssá” teszik a tetőfedő anyagunk felületét, tömítik az apró pórusokat, így az eső egyszerűen lemossa a lerakódott szennyeződést. Másik ok a mohásodásra, ha a tető nincs megfelelően átszellőztetve, azaz a tetőfólia és a fedés között nem biztosított a légáram (nincs szellőzőcserép és gerincszellőzés). Ebben az esetben a cserép alá beszoruló pára folyamatosan nedvesen tartja a (kerámia) cserepet. Ez párosul a lerakódott porral, és két éven belül megfeketedik az újonnan téglavörös tető.

Beton cserepeknél gyakran hallani arról, főleg a beépítéskor megjelenő probléma, hogy könnyen törik. A préselési eljárás a beton termékeknél nem a faggyal kapcsolatosan jelentkezik, hanem a szilárdságában. A gyártók termékei között bizony van különbség, és ha az árkülönbségeket nézzük, a drágább termék esetében nem feltétlenül a márkanevet kell megfizetni, hanem minőségi pluszt is tartalmaz.

˙

˙

˙

˙

˙

˙

˙

Agyag vagy beton? Beton vagy agyag?

Arról is lehet olvasni a világhálón, hogy az egyik agyagcserép gyártó készített egy olyan cserepet, mely mind formájában, mind kivitelezési technológiában kísértetiesen hasonlít egy betoncserép típusra. Kivitelező beszámolója szerint első ránézésre azt hitték, hogy betoncserepet raknak. Figyelmesebben megnézték, illetve megemelték, s rájöttek, hogy nem beton, hanem agyagcserepet tartanak a kezükben. A két cserép olyannyira hasonlított, hogy egy korábban betoncseréppel fedett ikerház egyik felét felújították agyagcseréppel, a másik feléhez nem nyúltak, és a csatlakozásnál nem volt szükség elválasztó szerkezetre, ugyanis a két anyag folytonos felületet képzett.

Alapanyag

A kerámia cserép természetes alapanyagból készült környezetbarát építőanyag, mely tiszta természetes anyagokból: „föld – víz – levegő – tűz” készül. Nyersanyaga: agyag – vízzel keverve, hogy plasztikus legyen – levegővel szárítva – gázzal égetve.

A betoncserepek osztályozott kvarchomokból, nagy szilárdságú portlandcementből és vas-oxid alapú színezőanyagok arányos keverékéből készülnek. Folyamatos ellenőrzött különféle termékek, zárt technológiai láncú gépsorokon sajtolva készülnek. Ez garantálja a mérettartósságukat, konstans szilárdságukat és színtartásukat.

Pozitívumok és negatívumok

KERÁMIA – Vélemények, amelyek mellette szólnak:
+ Könnyű, így nem terheli annyira a tetőt:
Igaz is, meg nem is. A kerámia cserép általában könnyebb, mint a betonból készült társa, ám a legtöbb esetben kisebb is. Amíg egy kisebb cserépből 14-17 darab is kell 1 nm-re, addig egy átlagos méretű betoncserépből elegendő a 10 darab. Tehát négyzetméterre vetítve az agyag és a betoncserép súlya között nincs számottevő különbség.
+ Az agyag természetes anyag:
A betoncserép gyártók is azzal érvelnek, hogy cserepük a színező és adalékanyagok kivételével kizárólag a természetből származó anyagokból készülnek, azonban kétségtelen, hogy az égetett agyag természetesebb a betonnál. De számtalan új gyártási technológia bizonyította már be, hogy lehet ugyanolyan jó, mint a nagy hagyományokkal bíró eljárások.
+ Jól szellőzik:
A nem megfelelően átszellőztetett tető esetén, a cserepek szellőzése valóban fontos szempont. Tény, hogy az agyagból készült termékek páraáteresztő képessége kiváló, azonban ha a szellőzőcseréppel, és a megfelelő kiegészítőkkel biztosítjuk a tető teljes átszellőzését, akkor szinte mindegy, hogy melyik alapanyagból készült termék van a tetőnkön.
+ Nagyobb formaválaszték:
Ezt nemigen lehet vitatni, bár a betoncserép gyártók igyekeznek csökkenteni a hátrányukat, de a választék akkor is jóval nagyobb a kerámia cserepeknél.
KERÁMIA – Vélemények, amelyek ellene szólnak:
– Mészkukac képződés:
Ha nem megfelelő minőségű agyagból égetik a cserepet, akkor apró mészdarabok maradnak az agyagban, és ezeket nem lehet eltávolítani belőle, így ezeken a helyeken a víz utat találhat a cserépben, és szétfagyhat. Azonban, ha a gyártó több évtizedes garanciát vállal a termékre, akkor ezért nem kell aggódni.
– Kisebb a terhelhetősége:
Ha egy átlagos kerámia cserepet hasonlítunk össze egy szintén átlagos betoncseréppel, akkor igaz lehet ez az állítás. Azonban a tetőre hulló hó súlyát vígan elbírja.
BETONCSERÉP – Vélemények, amelyek mellette szólnak:
+ Nehezebb, mint az agyagcserép:
Az előzőekben már kifejtettem, hogy négyzetméterre vetítve közel azonos súlyúak. A betoncserepeknél az az igazi előny, hogy darabja nehezebb, tehát jóval kisebb az esély, hogy egy viharos erejű szél megbontsa a tetőnket.
+ Kevesebb nedvességet vesz fel:
A beton tömörebb anyag az égetett kerámiánál, ezért kevesebb nedvességet szív magába. Kisebb a veszélye a fagykároknak. Azonban nagy hiba lenne itt is általánosítani, ez a veszély azonban a kerámia cserepeknél is minimális. A cserepekre vállalt több évtizedes garancia a legmeggyőzőbb bizonyíték rá.
+ Hosszabb élettartam:
Maga a beton, mint alapanyag szilárdabb szerkezetű, mint a kerámia, ám egy cserép élettartamát nem csak a felhasznált anyag határozza meg. A gyártási technológia kiforrottsága sokkal inkább meghatározó a tetőcserép szempontjából. Tehát itt sem általánosíthatunk, megfelelő szakértelemmel és odafigyeléssel mindkét anyagból ugyanolyan jót lehet készíteni.
BETONCSERÉP – Vélemények, amelyek ellene szólnak:
– Kevesebb a formaválaszték:
A betoncserép gyártók az elmúlt években rohamos léptekkel próbálták felvenni a versenyt, de lemaradásuk még így is számottevő.
– A betoncserépnek nincs hagyománya:
Akkora hagyománnyal biztosan nem rendelkezik, mint az égetett kerámia, de ezért még túlzás olyasmit állítani, hogy nem bizonyított, igenis van helye az építőiparban.
Ezen felsorolt érvek és ellenérvek tükrében egyike sem meggyőző annyira, hogy amiatt tegyük le voksunkat beton vagy kerámia cserép mellett. Mindig fogunk jót is, rosszat is hallani mindkét félről.
Választáskor sokkal lényegesebb szempontok a tető szépségén kívül az, hogy a gyártó rendeltetésszerű használat mellett hány év garanciát vállal a cserepére, valamint az is fontos tényező, hogy mennyi ideig biztosítja a gyár az utánpótlást.
Tehát objektív érveket nem lehet egyértelműen felsorolni sem a beton sem pedig az agyag mellett a másikkal szemben. Viszont legyünk nagyon körültekintőek, mikor a házunk védelméül szolgáló építőanyagról, a tetőcserépről döntünk.
Megkérdeztük a nagyobb gyártókat…
CREATON
Hullám vagy egyenes vágású ?
Agyagcserép tartósabb (50 év garancia), de a növekvő minimalista stílust kedvelők miatt elmondható hogy nagyobb az érdeklődés az egyenes vágású betoncserepekért. Ami elmondásuk szerint nem mindig jó, mert sok a gyenge minőségű termék a piacon. A gyártónak az alapterméke már nincs is forgalomban Magyarországon, csak a közép és felsőkategóriás betoncserép.
Árak
Modelltől, felület színétől valamint felületkezelésétől függően a 2.500,-Ft/nm ártól akár 5.500,-Ft/nm árat is elérheti.
 
TERRÁN
Hullám vagy egyenes vágású?
100 éves tapasztalattal rendelkező gyártó szerint régebben a hullám profilú cserép 80%-20% arányú előnye mára inkább 60%-40% arányra csökkent az egyenes vágású cserepekhez képest. Elmondták még, hogy a hullámcserepet vásárolják leginkább tetőfelújítás során, míg új ház építésekor gyakoribb a sima egyenes cserép.
Kinézet
Gyártó elmondása szerint a visszajelzett tapasztalatok szerint nagyon nehéz megkülönböztetni a kerámia és a betoncserepet.
Gyártás
Azt is megjegyezték, hogy tévhit, hogy az agyagcserép előállításának energiaigénye jóval kisebb mint a betoncserépé. A beton cserép akár 24 óra alatt kiszárad.
Árak
1.800,-Ft/nm ártól 4.700,-Ft/nm nettó árat is elérheti. A drágább termékek olyan minőségű felületkezelést kapnak, ami hosszú távon magasfokú védelmet nyújt a tető felmelegedését okozó infravörös sugárzás ellen.


Minden megkeresés után szeretünk személyesen is találkozni a leendő ügyfeleinkkel, mely találkozás alkalmával lehetőség adódik jobban megismernünk „egymást” illetve az igényeket. Ilyenkor csak nagy körvonalakban rajzolódnak ki az elvárások, de egy jó kiindulási pontot biztosít számunkra a további együttműködéshez. Első körben egy tervezési konzultációt javaslunk ami egyben energetikai, gépészeti szaktanácsadás is.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment