VII. Passzívházak és Energiahatékony Épületek konferencia 2017

Pusztai Ildikó, a helyszín háziasszonyának (Francia Intézet) megnyitó beszédét követően, Dr. Szekér László, a Passzívház Magyarország elnöke köszöntötte a konferenciára látogatókat.

Elsőként a francia építész Christian Charignon nyitotta meg az előadások sorát. Sok szép példát mutatott nekünk a Francia passzívházakról.

A Saint-Martin-en-Haut-i gimnáziumi sportlétesítmény építése 2012-ben fejeződött be. Bruttó alapterülete 1747 m2, homlokzata dupla üvegezésű argon gázzal (Uw=1,10), mely épület éves átlag fűtési igénye Cep = 42 kWh/m2év

Ezt követően Dr. habil. Bartholy Judit tanszékvezető és egyetemi tanár Klímaváltozás, szélsőséges időjárás cimszóval, megdöbbentő adatokkal, statisztikákkal és diagramokkal mutatta be kutatásainak eredményeit, valamint a 2017-es év közepén megtartott párizsi klímakonferencián tapasztaltakat és eredményeit. Sikerül-e a „visszafordíthatatlansági” küszöb (<2°C) alatt maradni? Az volt a klímakonferencia tétje.

További érdekességek, képekben:

Az új romániai passzívházakról hallgathattunk előadást Varga Szabolcs, minősített passzívház tervezőtől. Szabolcs elmesélte, hogy Románia 2007-es EU tagsága után 2012-ben még csak nagyjából 10 minősített passzívház tervező szorgoskodott, 2017-re pedig már több mint 30 lett a számuk. Az első passzívház minősítést 2015-ben kapta meg romániai épület. Valamint 2018 elejére tervezik a román minősített passzívház tervező tanfolyamot és PHPP román fordítását.

Előadásában szót ejtett a román standardok és a PH standardok közötti nagy különbségekről, például a passzívház külső falának U értéke (hőátbocsájtó tényező) 0,10-0,15 W/m2K, addig a romániai standard az 0,56 W/m2K!

Ezek után bemutatta képekben az első „fecskéket”.

Konklúzióként, a romániai úgynevezett közel nulla energiaigényű épületek (nZEB) követelményei elmaradnak a PH standardtól (98-217 kWh/m2 év primerenergia igény, háztartási áram nélkül) A PH standard valószínűleg a jövőben is vonzó marad Romániában. Klímavédelem: Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére sokkal alkalmasabb a PH standard, mint a 2010-es EU direktíva szerint megalkotott román nZEB standard. Az nZEB nem állit fel légtömörségi követelményt. Megfelelő beltéri levegő minőség szavatolására csak a PH standard nyújt integrált megoldást, úgy higiéniai, mint energiahatékonysági szempontból.

A Xella Magyarország Kft képviseletében Szabó Antal, a Multipor ásványi hőszigetelő lapokról tartott előadást. Bemutatója érdekesre és családiasra sikerült.

A Multipor hőszigetelő lapok ásványi szerkezetéből és kapillár-aktív tulajdonságából adódóan belső oldali hőszigetelésként is alkalmazható, párazáró réteg beépítése nélkül. Alkalmas megoldást nyújt továbbá alulról hűlő födémszerkezetek (mélygarázsok, pincék, átjárók), valamint homlokzati falak külső oldali hőszigetelésére egyaránt.

Minősített passzívháztervező és oktató Benécs József, „Az újra feltalált elektromos fűtés – problémák és megoldások” című előadása középpontjában egy összehasonlítás állt.

Problémaként említette, hogy a villamosenergia felhasználás miatt, a kedvezőtlen primerenergia átalakítási tényezővel a hazai energetikai követelményeket lehet teljesíteni, míg a passzívház követelményeket nem.
Ep-követelmény > Primerenergia kWh/m2év > 120 kWh/m2év
Megoldásnak látja az épület fűtési energiaigényét (hőveszteség) minimalizálni (optimalizálni), valamint költséghatékony fűtési „rendszer” betervezését, beépítését.
Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. épületszigetelő szakmérnöke bemutatta az XPS TOP 30 TB fordított rétegrendben használható lapostető hőszigetelő anyagát, mely akár 40 cm vastag is lehet 1 rétegben.
Tóth István, a Zehnder Kft értékesítési vezetője a beltéri levegőminőség biztosításáról beszélt, hővisszanyerős szellőztető rendszerek esetén. Beszámolt a szagok elleni aktívszén szűrőkről, valamint az entalpia hőcserélővel szerelt hővisszanyerő gépek előnyéről, mely nemcsak a hőt, hanem a pára egy részét is visszanyeri a beltéri levegőbe.



Minden megkeresés után szeretünk személyesen is találkozni a leendő ügyfeleinkkel, mely találkozás alkalmával lehetőség adódik jobban megismernünk „egymást” illetve az igényeket. Ilyenkor csak nagy körvonalakban rajzolódnak ki az elvárások, de egy jó kiindulási pontot biztosít számunkra a további együttműködéshez. Első körben egy tervezési konzultációt javaslunk ami egyben energetikai, gépészeti szaktanácsadás is.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment