Kőfurnér burkolat

Ultravékony, hajlítható, átvilágítható. Mindez kőből?

Igen! A kőfurnér burkolatról olvashattok most.

A kő, mint természetes eleganciát hangsúlyozó díszítőelem már nagyon régóta használt az építészetben. Az ultravékony pala furnér a természetes kőburkolatok egy olyan izgalmas változata, ami egy vékony hasított kőszelet.

A kül- és beltéri burkolásra felhasználható kőfurnér lapok 0,5 – 2 mm-es vastagságuknak és mintegy 0,8 – 1,5 kg/m2 súlyuknak köszönhetően nagyon egyszerű és könnyen szállíthatók, anyagmozgatásuk és kivitelezésük pedig lényegesen egyszerűbb.


Előállítás

A kőfurnér nagy tömbökben kifejtett anyagát előbb kézzel 1-2 cm vastag palalapokká hasítják, majd a palatábla rétegek izolációs hőtechnikai szétválasztásával jön létre az ultravékony pala kőfurnér. Ennek egyik oldala valódi pala, a hátoldala pedig lehet fekete vagy áttetsző, üvegszál erősítésű műgyanta, illetve természetes rost.


Méretek és alkalmazás
A rendkívül sokoldalúan felhasználható kőfurnér burkolatok több mint 20 különféle természetes struktúrában érhetők el, így a rusztikustól a modernig, a homogénebbtől a rajzos mintázatokig sokféle felület kialakítható segítségükkel. A 122×61 cm-es standard lapméretben elérhető kőfurnér burkolatok alkalmasak kül-, és beltéri, valamint vizes helységek falburkolására. Mindössze 1,5-1,7 kg/m² súlya miatt könnyen, biztonságosan alkalmazhatók akár mennyezeti burkolásokhoz is. Az elenyésző tömeg és vastagság miatt az anyag akár bútorfrontok kialakítására is alkalmas.

Termékelőnyök és típusok
• a hagyományos, vastag kőburkolatokhoz képest elenyésző súly, így mozgatásuk egyszerűbb, a szállítási költsége pedig kedvezőbb
• hőszigetelt homlokzaton, előtét falazat és rögzítéstechnika nélkül egyszerűen ragasztható
• könnyű vágás, gyors kivitelezés (LiteStone)
• beltérben akár falfűtés mellett is alkalmazható kőburkolat
• régi, burkolt felületre (pl. csempe) is illeszthető, nincs bontás és a vele járó kellemetlenségek
• vizes helyiségben is alkalmazható (LiteStone)
• átvilágítható változatok (Translucent)
• a kőlapok akár extrém módon hajlíthatóak, íves felületek is könnyedén burkolhatóak (EcoStone)

A) LiteStone kőfurnér
A LiteStone kőfurnér valódi palakő, mészkő vagy homokkő felhasználásával készült, üvegszállal és műgyanta hordozóval megerősített ultravékony burkolat.
 ézsé stúdió kft által tervezett budai családi ház külső homlokzatán megjelenő kőfurnér

B) Translucent kőfurnér

A Translucent kőfurnér különlegessége, hogy háttér-megvilágítással alkalmazva rendkívül látványossá teszi a bútorokat, pultokat, falakat, kirakatokat és displayeket. Egy rendkívül vékony agyagpala, csillámpala vagy homokkő rétegből, továbbá egy speciális, üvegszállal megerősített, fényáteresztő, áttetsző műgyanta hátsó hordozó rétegből áll.
Nagyváradi Nymphae Aquapark belső szaunatér pihenője

C) EcoStone kőfurnér

Az EcoStone kőfurnér egyediségét az adja, hogy olyan mértékben hajlítható és formázható, ahogy az kőburkolattal ezidáig nem volt lehetséges. Az EcoStone az egyetlen valódi kőtermék a világon, ami úgy rögzíthető és ragasztható, mint a szövet. A különféle beltéri falburkolásokon túl ideális bútorok, ajtók, oszlopok bevonására, de akár táskák, övek és egyéb ruházati termékek díszítésére is!
A környezetbarát, szinte papírvékonyságú (0,5-0,7 mm) EcoStone kőfurnér egy nagyon vékony agyagpala vagy csillámpala rétegből és egy vízbázisú polimerrel kezelt természetes rostból álló hordozórétegből áll, mely lehetővé teszi ezt az egyedülálló rugalmasságot.
 
Nagyváradi Nymphae Aquapark belső élményfürdő tere

bútor kőfurnér borítással
a változatos felhasználási lehetőség másik példája: telefontok


Az ÉMI NMÉ minősítéssel (A-134/2015) is rendelkező ultravékony kőfurnér burkolatok kiválóan alkalmazhatók házak szigetelt homlokzatának burkolására. Kis súlyuknak köszönhetően előtétfalazat, és speciális konzolozás nélkül egyszerűen felragaszthatóak a hálózott, dűbelezett szigetelésre, szemben a hagyományos, 2-3 cm-es kőburkolatokkal. Amennyiben íves felület egységes kőburkolásáról van szó, akkor sincs sok vetélytársa a kőfurnérnak!

Megmunkálás, ragasztás és védelem
Fúrható, hajlítható, préselhető, vékony flex koronggal vágható, valamint faipari gépekkel is megmunkálható. Ipari feldolgozás esetén gyémántszerszámok használata javasolt. Az extra vékony kőfurnér a természetes rost hordozóréteg szerkezetéből kifolyólag ollóval tetszőleges méretre vágható.
A kőfurnér burkolatok ragasztására többféle anyag alkalmazható, a fogadó felülettől, a felhasználás módjától, illetve attól függően, hogy például kül- vagy beltérben kívánjuk alkalmazni a burkolatot. Az egyszerűen használható kartusos ragasztóktól a profi, kontaktragasztókig többféle anyag is alkalmas lehet.
Az ultravékony palakő burkolatokhoz, megfelelő felületvédelmet nyújtó, különböző fokozatú impregnálószerek, kőlakkok, színmélyítők alkalmazhatók. Az egyes felületkezelők használata kisebb-nagyobb mértékben változtathatja a természetes kőfelület megjelenését, ezért használatuk előtt mindenképpen javasolt próba kezelést végezni.
A természetes kőburkolatok legfőbb ellenségei lehetnek az olajos/zsíros szennyeződéseken túl a különféle erős savas vagy épp lúgos tisztítószerek. Ezek használata kifejezetten kerülendő! Helyettük pH-semleges, a természetes palafelületet nem károsító tisztítószereket javasolt használni.
Pala kőfurnér burkolatok a belsőépítészetben
A paradoxonnak számító állítás immár megdőlt, az extrém hajlékony EcoStone kőfurnér burkolatoknak köszönhetően. A kevesebb mint 1 mm-es vastagságú és mindössze 0,8 kg/m2súlyú, természetes palafelületű kőburkolat a pamutrost hordozórétegnek köszönheti rendkívüli hajlékonyságát, és így különleges belsőépítészeti megoldásokra alkalmazható.


A rugalmasság, a könnyedség, és természetes megjelenés forradalmi termékké teszi a SladeDesign kőfurnér lapokat.
Itt olvashattok részletesebben a budai családi házról:
Webography:


Minden megkeresés után szeretünk személyesen is találkozni a leendő ügyfeleinkkel, mely találkozás alkalmával lehetőség adódik jobban megismernünk „egymást” illetve az igényeket. Ilyenkor csak nagy körvonalakban rajzolódnak ki az elvárások, de egy jó kiindulási pontot biztosít számunkra a további együttműködéshez. Első körben egy tervezési konzultációt javaslunk ami egyben energetikai, gépészeti szaktanácsadás is.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment