Zuhanyzók

Egy zuhanyzó építése mindig nagy körültekintést igényel, legyen az zuhanytálcás, előre gyártott késztermék, vagy egyedileg épített zuhanyzó. Megpróbáltuk azokat a pontokat és felmerülő problémákat összeszedni, amelyeket javasolt szem előtt tartani ha egy hasonló projektbe szeretnénk belevágni.

A zuhany tere lehet nyitott vagy zárt, sík, a padlóba süllyesztett vagy akár emelt küszöbbel ellátott is.


Tálcés zuhany

Zuhanytálca lehet mély vagy magas, íves vagy szögletes, akril vagy lemez, esetleg öntött márvány.

Lehet negyedköríves, négyzetes, vagy akár téglalap alaprajzú, sok egyedi méretű (80-200 centiméterig) között lehet választani. Érdemes a zuhany kialakításánál a 90×90 cm méretet kialakítani, vagy ennél nagyobbat, ez alatti méret nagyon kényelmetlen, és szűkös lenne.

Zuhanykabin üvegajtó nyitása készülhet toló, csuklós, kifelé vagy mindkét irányba nyíló. -lásd lent

A megfelelő típus kiválasztása helytakarékossági, avagy épp a kényelmes használhatóság a legfőbb szempontok.


Épített zuhany

Épített zuhanykabin profil

Egy ék alakú csempeszegély elegáns megoldást nyújt, ha ugyanabból a padlóburkolatból készül a zuhanyzó és a fürdő padlója. Lehetőség van eloxált matt, ezüst szálcsiszolt vagy polírozott fényes felületűt választani.

A profil tetejére pedig üvegtartó profilt javaslunk, amibe majd a zuhany üvegfala helyezhető, és így a szintkülönbség sem lesz szembetűnő.

Lefolyó kiválasztása

Ha a zuhanyzó olyan helyre kerül, ahol nem probléma, hogy kifolyik kicsit a víz akkor mindegy a megoldás típusa.

Falnál vagy sarokban elhelyezett összefolyó esetén min. 2%-os lejtést kell biztosítani a folyóka felé, ami egy új építésű ház esetén nem jelenthet gondot, viszont egy meglévő átalakításkor felmerülhet több probléma is: a szintkülönbség, burkolat vésés, az egész fürdőszoba padlószintjének emelése.

Padka készítése

Lehet sokak szerint nem esztétikus, vagy modern megoldás padkát készíteni, de véleményem szerint talán ez a legjobb és talán olcsóbb megoldás. Ennek egyik oka az, hogy a pont összefolyó jóval olcsóbb mint a csík, vonalmenti folyóka. Ha egy lefolyó használatban van, legyen bármilyen típus, időnként eldugul, ennek tudatában a padka által kialakított medence a legmegbízhatóbb megoldás lehet.

Zuhanykabin vagy zuhanyfal

Az esetek nagy százalékában 8 mm vastag edzett biztonsági üveggel készül. A belső oldalon extra vízlepergető réteggel látják el, ami megakadályozza a vízkőképződést.

A zuhanykabin a leggyakrabban előforduló megoldás. Fix üveg oldalfal, erre merőleges a falról nyíló üvegajtó.

A zuhanyfal általában 3 helyen van rögzítve, egy helyen a padlón két helyen a falon, szükség szerint pedig extra merevítés ajánlott.

zuhanykabin                                                                        zuhanyfal


Csempeméret

Bár egy épített zuhany bármekkora lehet, de lehetőség szerint már a tervezésnél oda lehet figyelni, hogy a csempék méretéhez, a kiválasztott burkolat méretének többszörösével számoljunk. A sorozatban gyártott üvegajtók olcsóbbak az egyedi méretűeknél, takarékossági szempontot is érdemes megfontolni ezeket. A vágott hidegburkolat és a mellette lévő fuga nemcsak csúnya, de nem is gazdaságos.

Egy nagyon fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni, az a biztonság kérdése. A balesetveszélyes, vizes burkolat, a megfelelő csúszásmentes padlóburkolat kiválasztásán múlik.


Vízszigetelés

A zuhanyzók környezetében kiemelten fontos a padló és falszakasz korrekt vízszigetelése. A nagyfokú vízterhelés epoxi, vagy kétkomponensű vízszigetelő kétrétegű felkenésével megoldható a víz elleni szigetelés. A negatív és pozitív sarkokat és éleket rugalmas hajlaterősítő szalaggal is el kell látni.



Webinárium:

www.aligvarom.hu

www.gi-glass.hu

www.ravak.hu

www.geberit.hu



Minden megkeresés után szeretünk személyesen is találkozni a leendő ügyfeleinkkel, mely találkozás alkalmával lehetőség adódik jobban megismernünk „egymást” illetve az igényeket. Ilyenkor csak nagy körvonalakban rajzolódnak ki az elvárások, de egy jó kiindulási pontot biztosít számunkra a további együttműködéshez. Első körben egy tervezési konzultációt javaslunk ami egyben energetikai, gépészeti szaktanácsadás is.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment